Keratin saç, diş, tırnak ve cildimizde doğal olarak bulunan bir protein çeşididir. Kullanılan kimyasallar ve saçlara sıkça uygulanan ısısal işlemler,  saçlardaki keratin miktarının azalmasına, saçların dökülmesine, kırılmasına ve hatta saç kaybına neden olabilir. 

Saçımızın temel ana maddesi, kopmaya ve aşınmaya dayanıklı keratin adı verilen bir proteindir. Saça uygulanan boya, fön, düzleştirme, maşa gibi işlemler sonrasında zaman içinde saçımızın temel keratin dokusunda (korteks) ve saçı koruyan dış kapaklarda (kutikil) fiziksel ve kimyasal aşınmalar oluşur. Bunun sonucunda, saç nemini tutamaz hale gelir, kurur, esnekliğini kaybeder ve şekil almakta zorlanır. Saçımızın sürekli kabaran, elektriklenen bir görüntü alması, fönsüz şekil almaz hale gelmesi ve hatta kolay kırılması saçın temel zincirsi yapısında ve keratin dokusundaki yıpranmadan dolayıdır. Saç kalitemiz ve parlaklığımız saçımızdaki keratin ve nem yeterliliği ile doğru orantılıdır.

Keratin bakımı sonrasında saçı şekillendirmek artık zor olmayacağı için kişi saçını daha sık yıkamak isteyebilir. Suyla daha çok buluşan saç görsel olarak daha temiz, parlak ve güzel görünür. Keratin bakımlarının içinde bulunan “ hidrolize keratin” içerikleri de saça nüfuz ederek saçın dış kapaklarını yapıştırarak saçı daha pürüzsüz göstermeye yardımcı olur.

Saçlar güçsüzleştiği için doğal şeklini, parlaklığını kaybeder ve matlaşır. Saç telleri inceldiği için kolay karışır ve çok zor taranır. Bu duruma çözüm olarak uygulanan keratin bakımı, saça parlaklık ve canlılık veren faydalı bir işlem olarak tercih edilirken, birçok kişinin bilmediği olumsuz hatta zararlı sonuçları da beraberinde getirmektedir.

Keratin Bakımının Etkileri Nelerdir?

Evde kullanacağınız ürünlerle kısmen de olsa saçlarınıza keratin bakımı yapabilirsiniz. Kuaförlerde ve saç bakım merkezlerinde uygulanan keratin bakımı oldukça kapsamlı ve anında sonuç veren bir işlem olması sebebiyle, günümüzde dünyaca ünlü birçok kişi tarafından tercih edilen oldukça popüler bir yöntemdir. Keratin bakımının tercih edilmesinin sebepleri:

  • Kuaförlerde uygulanan keratin bakımı hızlı sonuç veren bir işlemdir.
  • Uygulama sonrası saçlar parlak ve canlı görünür. Saçı besler, daha dolgun ve hacimli görünmesini sağlar.
  • Kullanılan kimyasallar ve uygulanan ısısal işlemler sonucunda zarar görmüş saçları anında onarır, koparak dökülmeyi azaltır.
  • Elektriklenme sorununu ve her gün şekillendirici kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Saç ve saç derisi problemlerini tetikleyen pek çok faktör olabilir. Doğan Polat Hair Design Studio olarak kişiye özel detaylı Saç Bakımları yapıyor, saç ve saç derisini etkileyen faktörleri tanımlıyor ve sizi en iyi sonucu alabileceğiniz bakım yöntemlerine yönlendiriyoruz.

Keratin bakımında en önemli faktör olan “formaldehid” içerikli bakım kürlerini kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Ürünlerin büyük bir kısmında “formaldehid” adında keskin kokusu olan, alerjik ve kanserojen etkisi ile bilinen güçlü bir kimyasal bulunmaktadır. Bu kimyasalın uzun süre solunması sağlıklı değildir. Bu nedenle profesyonel bir kuaförde iyi havalandırılmış mekânlarda uygulanması önemlidir.

Doğan Polat Hair Design Studio olarak uygulamasını yapmakta olduğumuz “formaldehid içermeyen” All Of Unique Hair Perfection System, Keratin bakımlarının içinde bulunan “hidrolize keratin” “Hidrolize Süt Proteinleri” ve “Polyquaternium-10” ile saçın yıpranan tüm kısımlarına nüfuz ederek saç telini etkili bir biçimde güçlendirir ve onarır. Ayrıca Argan Yağı ve Shea Yağları‘da saça nüfuz ederek saça kaybettiği nemi geri kazandırır, saçın dış kapaklarını yapıştırarak saçı daha pürüzsüz göstermeye yardımcı olur.

Hidrolize Keratin: Saçın korteks ve Kütikül tabakasını onarır. Kimyasal işlemlerden dolayı yıpranan saçlara direnç kazandırır.

Hidrolize Süt Proteinleri: Amino-asitler bakımından zengindir; saça derinlemesine nem, güç ve esneklik kazandırır.

Argan Yağı: Zengin bir E Vitamini kaynağıdır ve anti-oksidandır. Saça nem ve direnç kazandırarak kırılma ve kopmaları önler.

Shea Yağı: A,D,E ve F Vitaminleri bakımından zengindir ve güçlü bir anti-oksidandır. Saçı derinlemesine nemlendirerek kırılma ve kopmalara karşı korur, saçın uzamasını destekler.

Polyquaternium-10: Saç yüzeyini bir film tabakası şeklinde sarar; dış faktörlere, ısıya ve UV ışınlarına karşı korur. Saça yüksek derecede parlaklık kazandırır.

Keratin Uygulamasının Zararları Nelerdir?

Yıpranmış, parlaklığını yitirmiş saçlarda keratin bakımı saça geçici bir süre için bir yapılanma ve parlaklık getirmektedir.

Bu tip bakımların profesyonel bir şekilde uygulanmasının büyük önemi bulunmaktadır. Ancak keratin bakımı, özellikle boya gibi kimyasal işlemlerle aşırı yıpranmış, kırılgan yapıya sahip saçlarda yüksek ısı ile sabitlenerek uygulanması saçın kopması ve kırılması gibi olumsuz etkiler de yaratabilmektedir.

Birçok kadın tarafından sıkça tercih edilen keratin bakımının birçok zararı da mevcuttur. Uygulama sonrası ilk sonucu görüp memnun kalan birçok kişi, keratin bakımının zararlarından habersizdir. Özellikle ucuz uygulaması yapılan kalitesiz ve Formaldehit içeren”  Keratin uygulamasının zararları şu şekildedir:

  • Keratin bakımı uygulaması ilk anda yüzü güldüren bir işlem olsa da, 2 ay arayla uygulama zorunluluğu ile bağlayıcı bir işlemdir. Sıkça tekrarlanması, saçın doğal yapısında hasara neden olabilir.
  • Keratin bakımı yapıldıktan sonra saçlara ısısal işlem uygulanmamalıdır. Saçlarda kırılma meydana gelebilir.
  • Keratin bakımı faydalı bir işlem gibi görünse de, ucuz uygulanan kalitesiz keratin bakımları saçlarınızın doğal yapısını bozar.
  • Keratin bakımı sırasında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi, içeriğinde formaldehit bulundurmayan ürünlerin kullanılmasıdır. Formaldehit zehirli bir maddedir. Soluyan kişinin hem cildine hem de böbreklerine ciddi zararlar verebilir.
  • Saça uygulandığı anda parlaklık vermesi cazip bir sonuç gibi görünse de, saçlarını sık boyayan kişilerde saçların aşırı kurumasına neden olur.

Tüm bu yan etkilerine rağmen verdiği hızlı ve başarılı sonuçlar itibariyle bugün Hollywood yıldızlarının da tercih ettiği bir yöntemdir. Ancak geçen sene Jennifer Aniston’ın güzel sarı saçlarını keratin bakımı uygulaması sonrası kestirmek zorunda kaldığını, bu işlemin her zaman başarılı sonuçlar vermediğini de hatırlatmak gerekir.

Keratin Doğal Olarak Hangi Besinlerde Bulunur?

Keratin bakımı yaptırıp olası zararlarına maruz kalmak yerine, doğal yollarla da keratin takviyesi yapabiliriz. Doğru ve sağlıklı beslenerek, keratin ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Keratin, A vitamini ve demir içeren sebze ve meyvelerde oldukça fazla oranda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra birçok hayvansal üründe de mevcuttur. Saç sağlığı açısından C vitamini ve Çinko içeren ürünlerin tüketimi de oldukça önemlidir. Keratin havuç, mango, lahana, patates, brokoli, soğan, pırasa, sarımsak, ıspanak, yeşilbiber, karaciğer, balık, yoğurt ve sütte bulunur. Beslenme rutininizde bu gıdalara yer vermeniz keratin ihtiyacınızı karşılamak için yeterli olacaktır.

Doğan Polat Hair Design Studio olarak her zaman doğallıktan yana olduğumuzu hatırlatmak isteriz, sorununuz her ne olursa olsun kimyasal veya sentetik içerikli ürün takviyelerinden ziyade her zaman için öncelikle sağlıklı beslenme diyoruz. Doğal yiyecek ve içecek tüketmenizi öneririz.

Saygılarımızla;

Doğan Polat Hair Design Studio

Zuhuratbaba / Bakırköy